De bouwwerf aan de Warandeberg krijgt een kleurtje

De bouwwerf aan de Warandeberg krijgt een kleurtje

23.07.2018

Een deel van de omheining rond de plek waar de nieuwe Warandebergzetel komt, is opgefrist. Farm Prod, het kunstenaarscollectief waaraan de bouwwerf haar nieuw aanzien dankt, koos voor een zuivere en neutrale grafische stijl. Groen neemt natuurlijk een ereplaats in: de kleur van BNP Paribas Fortis, maar het suggereert ook het ecologische karakter van het toekomstige hoofdkantoor van de bank.

De omheining van de buren

"Aanvankelijk werkten we met Bozar, dat vlak naast de bouwwerf ligt", legt Guillaume Desmaret, kunstschilder en lid van het collectief, uit. "We hadden een eerste fresco gemaakt in het kader van een tentoonstelling over Fernand Léger, in september 2017. We zijn dan in contact gekomen met BNP Paribas Fortis, dat ons vroeg om het fresco voort te zetten over de hele lengte van de omheining langs de Ravensteinstraat."

"De bank wilde de architecturale kenmerken van het gebouw in aanbouw benadrukken. We vergaten Fernand Léger en dienden verschillende ontwerpen in. Ze koos uiteindelijk voor het ontwerp met focus op verticale lijnen dat de alveolaire en organische kant van de zuilenrij van het toekomstige gebouw illustreert. In onze muurschildering zit ook een menselijk en floraal aspect, dat de ecologische kant van het bouwwerk weergeeft."

Tussen betonmolens en claxonnerende auto’s

Het was geen sinecure om de muurschildering aan te brengen. Ze loopt immers langs de openbare weg: "Het was vrij afmattend. We moesten in stukken en brokken werken, beschermd door dranghekken, tussen betonmolens en claxonnerende auto’s. Voor de delicaatste stukken profiteerden we van een moment waarop de Ravensteinstraat afgesloten was, na een reorganisatie van de bouwwerf".

"Het project heeft ons echt bezield. De muurschildering brengt leven op een plek waar veel mensen voorbijkomen. Dat is belangrijk in een stad waar voortdurend bouwwerken aan de gang zijn. Het fresco blijft er zolang het gebouw in aanbouw is. Het zou wat kunnen verkleuren en het zal niet bestand zijn tegen de tand des tijds of tegen de uitlaatgassen, maar we kunnen het wel restaureren, indien nodig."